-KARNE HAFTASI VELİLERE ÖNERİLER
-ÇOCUĞUNUZUN KARNESİNE YAKLAŞIM
-ARA TATİL NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
Değerli Velimiz;
Karne günleri pek çok öğrenci için öğrencilik hayatının en önemli günlerinden birisidir. Bazı öğrenciler için sevinç ve gurur kaynağı olan bu gün, bazı öğrenciler için üzüntü ve kaygı sebebi olabilir. Karne günlerinin korkulu rüya olmasında, ailelerin karneye gereğinden fazla anlam yüklemeleri etkilidir. Bazı aileler için başarı çoğu kez yüksek notlarla dolu karne anlamına gelmektedir ve bu noktada umduğunu bulamayan aile çocuğu ile çatışmaya girebilir. Unutmamak gerekir ki okul başarısı pek çok etkene bağlı olarak değişir.
Çocuğun okuldaki başarısızlığı çocuğun gayret, dikkat, kişilik özellikleri gibi bireysel farklılıklardan kaynaklanabileceği gibi, anne-baba veya çevresel pek çok faktörden etkilenir. Aynı okulda aynı sınıfta aynı öğretmenden ders dinleyen öğrencilerden kimisinin çok iyi notlar alması, kimisinin ise bir türlü iyi not alamaması bundan kaynaklanır. Dolayısı ile gerçekten ortada bir başarısızlık söz konusu ise, bunun tek sorumlusu çocuk olmamalıdır.
Bu broşürde anne baba olarak çocuğunuzun karnesine karşı nasıl bir yaklaşım içerisinde olmanız gerektiği konusunda bilgiler aktarılmaya çalışılmıştır.
ÇOCUĞUNUZUN KARNESİNE YAKLAŞIM
Sadece kötü notlara değil çocuğunuzun karnesindeki iyi notlara da odaklanın.
Yapacağınız yorumları iyi notlardan başlayarak yapın. Anne ve baba olarak çocuğunuzu tembel ya da başarısız olarak nitelendirmeyin. Eğer çocuk da kendini bu şekilde kabul ederse, çalışmak için çaba sarf etmeyebilir.
Eğer anne-baba eğitim öğretim yılı içinde okul ve öğretmenle yeterince işbirliği yapmışsa, çocuğunun sınıf içindeki seviyesini ve nasıl bir karne getireceğini zaten bilir. Buna rağmen hiç bilmiyormuşçasına karneyi gördüğünde hiddetlenmemeli, çocuğu azarlamamalıdır. Anne babalar bu sonuç oluşmadan önce gerekli tedbirleri alırlarsa daha doğru bir davranış yapmış olurlar. Aksi halde kötü sonuçlardan tek başına çocuğu sorumlu tutarak öfkelerini ondan çıkarmaları adil olmaz.
Öğretmenlerle, rehberlik servisi ile ve okulla diyaloğunuzu arttırın. Başarıyı arttırmak için nasıl bir yöntem izleyeceğinizi öğrenin. Çocuğunuzun başarısını arttırmak için nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda siz de ona yardımcı olun. “Sen yapamazsın”, “başarısızsın”, “bir şey beceremezsin” gibi olumsuz ifadeler yerine “ben sana güveniyorum, başarabilirsin” şeklinde olumlu ifadeler kullanın.
Çocuğunuzun başarılarını, kişiliğini ve davranışlarını arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle kıyaslamayın. Çocuğunuzun ders dışındaki alanlarda (sanat, spor vb.) başarılı olduğunda mutlaka onu takdir edin. Bu, onun kendine olan güveninin arttıracaktır.
ARA TATİL NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
Tatillerin aile içi ilişkileri yakınlaştırma ve birlikte geçirilen zamanı arttırma yönünde de önemli olduğu bilinmektedir. Bu açıdan bakıldığında, ebeveynlerin yapması gerekenler şöyle sıralanabilir;
1-Tatilin, öğrencilerin dinlenmesi ve eğlenmesi için verilen bir zaman dilimi olduğunu unutmamak gerekir. Çocuğunuzun tatil zamanını çok fazla ders çalışarak geçirmesi uygun olmayabilir.
2-Çocuğunuzun karnesinde zayıf dersi varsa bunu sürekli çocuğa hatırlatarak onu herkesin yanında küçük düşürmeyin.
3-Çocunuzun sınırsız bir şekilde televizyonda, bilgisayarda ve internette vakit geçirmesine izin vermeyin.
4-Düzenli olarak ve seviyesine uygun kitaplar okumasını sağlayın.
5-Karnen şöyle olursa sana bisiklet veya bilgisayar alacağım türünden şarta bağlı hediyeler almayın. Çocuğunuza derslerinin iyi olmasının kendisi için gerekli olduğunu, çalışmak ve başarılı olmak gibi sorumlulukların kendisine ait olduğunu hatırlatın.
6-Her anne baba şunu hatırlamalıdır ki kötü karne düzeltilebilir fakat çocuğun kişiliğine verilen zarar telafi edilemeyebilir. Her çocuğun yaşamının her döneminde ne olursa olsun anne ve babasının onu daima seveceğini hissetmeye hakkı vardır. Sahip olduğu bu hakkı ona hissettirin. Çocuklarınızla birlikte keyifli dakikalar geçireceğiniz mutlu bir tatil dileriz.
Bu içeriğin sosyal medyada paylaşılan broşür haline ulaşmak isterseniz TIKLAYINIZ